Programe de fidelizare a clientilor – evidenta contabila

Unele entități pot practica programe de fidelizare a clienților, care presupun acordarea de puncte cadou acestora.

Aceste puncte cadou pot fi utilizate pentru a achiziționa bunuri sau servicii gratuite sau cu preț redus, ca parte a unei tranzacții de vânzare de bunuri sau prestări de servicii, sub rezerva îndeplinirii unor eventuale condiții suplimentare. Entitatea contabilizează  punctele cadou ca o componentă  identificabilă  a tranzacției în cadrul căreia acestea sunt acordate (contul 472 “Venituri înregistrate în avans”/analitic distinct). Suma corespunzătoare punctelor cadou se recunoaşte drept venit în momentul în care entitatea îşi îndeplineşte obligația de a furniza premiile sau la expirarea perioadei în cadrul căreia clienții pot utiliza punctele cadou.

Atentie! Dacă  se estimează  că  nivelul cheltuielilor necesare îndeplinirii obligației de a furniza premiile depăşeşte contravaloarea primită sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le răscumpără, pentru diferența aferentă entitatea înregistrează în contabilitate un provizion.

Condiția pentru înregistrarea ca venituri în avans a valorii punctelor cadou este ca programul de fidelizare practicat de entitate să  permită  cunoaşterea, în orice moment, a următoarelor informații: valoarea punctelor cadou acordate, termenele la care expiră  valabilitatea acestora, valoarea punctelor cadou onorate şi valoarea punctelor cadou existente, ce urmează a fi onorate în perioada următoare.

În situația în care entitatea nu dispune de un sistem de evidență a punctelor cadou, care să  permită cunoaşterea informațiilor menționate mai sus sau în cazul în care entitatea practică alte sistemede fidelizare a clienților, cum ar fi cupoane valorice, tichete, aceasta înregistrează venituri curente în clasa 7 “Conturi de venituri” pentru suma totală  şi, concomitent, un provizion aferent costurilor estimate a fi suportate pentru onorarea obligațiilor asumate.

Articole similare

Comentariul tau aici